Cementlap, az örök burkolat

A cementlapok története visszanyúlik a 18. század végéig. Egészen pontosan 1756-ig. Ekkor John Smeaton feltalálta a mai cement ősét, a víz alatt kötő cementet. Szerencsére a mai cementek gyorsabban kötnek, mint ameddig Joseph Aspind szabadalmaztatta az úgynevezett Portland cementet - 1824-ben. Ez volt az alapja annak, hogy 1836-ban Angliában elkezdődött a cementlap gyártása.

Rohamosan fejlődött a termék és széles körben elterjedt a cementlap, miután Isaac Charles Johnson létrehozta a mai változatát a Portland cementnek, amelynek a kötőereje sokkal nagyobb volt az elődökénél.

A cementlap gyártás a cement (portland cement) felfedezését követi közvetlenül.

A legnagyobb cementlap gyárat a 19. században a franciaországi Viviersben alapította a Lafarge cég, amely már 1850-től gyártja a cementlapokat. Szépen lassan egész Európa behódolt és sorra nyíltak a gyárak, többek között Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban. Nem csak Európában nyíltak gombamód a gyárak, az 1870-es évektől nagyüzemben folyt a gyártás Észak-, Közép-, és Dél-Amerikában, valamint a gyarmati világban is.

A cementlap legjellemzőbb mérete a 20x20 cm, de gyártottak 15x15-30x30 centiméteres lapokat, a legkülönbözőbb méretekben és formákban - négyzet, hatszög, nyolcszög.

Jellemzően 3 rétegből áll. Az első a felső réteg, mely körülbelül 3-4 mm vastag, anyagának összetétele: fehér cement - márványpor - színező anyag – víz. A második réteg közbülső, 3-4 mm vastag, ami Portland cementből, finom homokból és vízből készül. A harmadig réteg egy körülbelül 10 mm vastag záró réteg, mely Portland cementből, durva homokból, mészkő zúzalékból és vízből készül.

Nem kell időben és térben túl messzire visszamenni ahhoz, hogy cementlapokat lássunk használat közben. Elég csak felkeresni egy régi belvárosi bérházat, és ha szerencsénk van és a lakók vigyáztak rá, akkor láthatjuk a legkülönbözőbb mintájú, motívumú cementlapokat. Jellemzően színesek és gazdagon díszítettek. Azonban nem volt ez mindig így. Kezdetben egyszerű, egyszínű lapokat gyártottak, jellemzően fehérben, szürke és fekete színben. Szerencsére egy idő után megjelentek a geometrikus formák. A francia Aguste Lavache használt először „mintasablont” (=diviseur-t), majd az 1880-1890-es évektől a neogótikus, neorenessaince, art-nouveau, art deco, és afrikai motívumok jellemezték a cementlapot.

Rendkívül egyszerű a fektetése, hiszen egy maximum 1 mm-es fugát kell hagyni, amit híg cementtejjel kell kiönteni, illetve sovány cementhabarcsba (kb. 2 cm vastag) vagy cementbázisú ragasztóba kell helyezni.

Felületkezelésre olajat, viaszt, nanotechnológiával készült impregnálókat használunk.

Ami miatt reneszánszát éli a cementlap, hogy egyre több úgynevezett cementlap utánzatot használnak. Ezek égetett kerámia cement-utánzatú lapok, hasonlóan, mint a fa- és kőutánzatú lapok. Laikusoknál és szakmabelieknél élénk vitákat vált ki: van, aki elutasítja, van, aki rögtön elfogadja és vannak, akik lassabban fogadják el. De egy biztos: egy vintage hatású lakásban elengedhetetlen, hogy legalább egy helyiség ne ilyen lapokból legyen kirakva. A Terrakottánál is számtalan ilyen lap található meg, melyekre jellemző, hogy vastagságuk 7-9 mm, szemben a cementlap 16-18 mm vastagságával, ami felújításnál vagy a födém önsúlynál fontos szempont lehet. Szintén fontos, hogy ezek a kerámia lapok nem kívánnak felületkezelést, illetve ha igen, akkor az lényegesen egyszerűbb. Szemben a cementlappal, nem foltosodik. A kerámia lap könnyebben tisztítható, így felhasználható szinte bárhol, bármilyen helyiségben a konyhától, a nappalin át a fürdőszobáig, az előszobától a teraszig, hiszen léteznek kültéri lapok is.

Cementlap hatású burkolatok itt.

 

victorian dekorok kep
 
mainzu london class
 
cement 
 antiqua pav kep  bulg  vict
 FB2  decor sanmarco  Movingblue1

Fürdőszobai, burkolási ötletek - képekkel

 Ezen az oldalon stílus, felület vagy színvilág szerint csoportosítva bemutatunk néhány olyan belső életteret, ahol a csempe kiemelt szerepet kap a helyiség díszítésében. A célunk az alábbi enteriőrfotókkal, hogy ötleteket, segítséget adjunk elindulni az Önnek megfelelő stílus, termékcsalád kiválasztásában. A képekre kattintva nagyobb méretben is meg lehet tekinteni az adott fotót, a szövegre klikkelve pedig közvetlenül a termékcsaládok részletes oldalaihoz lehet eljutni.

Mediterrán belső terek

Kyrah furdoKyrah fürdőszoba (Cerdomus)

 Barro furdo
Barro fürdőszoba (Mainzu)

Marmi furdoMarmi fürdőszoba (Azulev)

Antic Cobalto furdoAntic fürdőszoba (Mainzu)

 Terra di Siena konyha1Terra di Siena konyha (Novabell)

 Barro konyhaBarro konyha (Mainzu)

 Sello konyhaSello del Pasado konyha (Mainzu)

 Antic vegyes konyha
Antic konyha (Mainzu)
 Terra di Siena nappali
Terra di Siena padlóburkolat (Novabell)
 Pietra DAssisi nappali
Pietra d'Assisi járólap (Cerdomus)
 Cazorla padlo
Octogonal Cazorla járólap (Azulev)
 Cuenca padlo
Octogonal Cuenca padlólap (Azulev)

 

Klasszikus stílusú helyiségek

 Milady furdoMilady fürdőszoba (Novabell)

 Precious furdo
Precious fürdőszoba (Cerim)
 Onice furdo
Onice fürdőszoba (Mainzu)
 Aqua furdo
Aqua fürdőszoba (ABK)
 Dress furdo
Dress fürdőszoba (Aparici)
 Marbleline furdo
Marbleline fürdőszoba (Marazzi)
 Roma furdo
Roma fürdőszoba (Azulev)
 Gemme kep
Gemme fürdőszoba (Cerim)

 Serena furdoSerena fürdőszoba (Azulev)

 England fal
England falburkolat (Ascot)
 Pacific fal
Pacific falburkolat (Mainzu)
 Victorian padlo
Victorian padlóburkolat (Mainzu)

Pearl Almond konyha
Pearl Almond padlólap (Sant'Agostino)

Luxor BrownLuxor Brown magasfényű padlólap

   

 

Modern, minimalista megoldások a fürdőszobában

Bateig furdo
Bateig fürdőszoba (Azulev)

Bloom furdo
Bloom fürdőszoba (Cerim)
 Club furdo
Club fürdőszoba (Novabell)
 Concreta furdo
Concreta fürdőszoba (Marazzi)
 Evolution furdo
Evolution fürdőszoba (Sanchis)
 Light furdo2
Light fürdőszoba (Novabell)
 Moonlight furdo
Moonlight fürdőszoba (Cerim)
 Nord furdo
Nord fürdőszoba (Azulev)

 Q Stone miminal furdoQ-Stone fürdőszoba (Provenza)

 Re Use burkolat
Re-Use fürdőszoba (Provenza)
 Sahara furdo
Sahara fürdőszoba (Aparici)
 Stadium furdo
Stadium fürdőszoba (Sanchis)
 Tribeca terasz
Tribeca terasz (Novabell)
 Unique furdo
Unique fürdőszoba (Novabell)
 Vanity konyha
Vanity konyha (Azulev)
 Urano padlo
Urano nappali (Armonie by Arte Casa)

 

Épített megoldások fürdőszobában, konyhában

 APE fashion royal
Fashion Royal (APE)
 Mainzu Antic
Antic (Mainzu)
 Mainzu Antic2
Antic (Mainzu)
Mainzu Art3
Records D'Art (Mainzu) 
 Mainzu Catania
Catania (Mainzu)
 Mainzu Depedra
Depedra (Mainzu)
 Mainzu Marble
Marble (Mainzu)
 Mainzu Pacific
Pacific (Mainzu)

 

Konyha ötletek

 Aparici Metro
Metro (Aparici)

 Marazzi Blend konyha
Blend (Marazzi)
 Mainzu Bolonia konyha
Bolonia (Mainzu)
 Novabell Sine die konyha
Sine Die (Novabell)
 Mainzu Milano konyha
Milano (Mainzu)
 Azulev Kroma konyha
Kroma (Azulev)
 Cerim Western Stone konyha
Western Stone (Cerim)
 Ape Metro
Metro (APE)
 Novabell Rainbow konyha
Rainbow (Novabell)
 Aparici Moving konyha
Moving (Aparici)
 Dado Ceramica Cementine konyha
Cementine (Dado)
 Terra di Siena konyha1
Terra di Siena (Novabell)

Tisztelt ügyfelünk

Munkatársaink munkanapokon 24 órán belül felveszik önnel a kapcsolatot! A hétvégén küldött kérdésekre a hétfői napon válaszolunk

A megrendelés menete

Miután elfogadta árainkat és megrendelte termékeinket, rövid időn belül részletes, írásos visszaigazolást küldünk a megadott e-mailcímre.

A visszaigazolás az árak és pontos mennyiségek mellett tartalmazza a bekérendő előleg összegét, a várható szállítási határidőt, és egyéb szállítással kapcsolatos információkat is.

A raktáron nem tartott termékek megrendelésekor a végösszeg 40%-át kérjük előlegként befizetni bankszámlaszámunkra (10402805-50526672-66741009, K&H Bank). A hátralévő összeg kifizetése kétféleképpen történhet: szállítás, áruátvétel előtt átutalással, vagy áruátvételkor utánvéttel. Amennyiben nem kér szállítást, és valamelyik üzletünkben veszi át az árut, természetesen helyben – készpénzes vagy bankkártyás – fizetéssel is lehet a számlát rendezni.

Az írásos rendelés-visszaigazolásban, valamint bemutatótermeinkben is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bemutatott (valamint a weboldalunkon is látható) mintadarabok, valamint a beérkezett burkolólapok között – a kerámiagyártás jellegénél fogva – színárnyalati különbségek lehetnek. Ebből fakadó reklamációt a gyártók nem fogadnak el, így nekünk sem áll módunkban orvosolni ezeket.

 

Szállítással kapcsolatos tudnivalók

A Terrakotta Kft. üzlethálózata öt délkelet-magyarországi városra terjed ki: Szeged, Baja, Makó, Orosháza, Békéscsaba. Ezen városokban, illetve ezek vonzáskörzetében egyedi ajánlatot adunk a nálunk rendelt termékek kiszállítására vonatkozóan.

Egyéb magyarországi településekre a Magyar Posta Logisztikával szállítunk. Onnantól, hogy a megrendelt termék fogható szegedi központi raktárunkban, a Posta Logisztikával 2 munkanapos szállítási határidővel tudjuk azt a megadott szállítási címre fuvaroztatni. Termékeinket raklapra csomagolva, körbefóliázva adjuk postára, a szállító pedig emelőhátfalas teherautóval szállítja ki, és teszi le azt a címhelyen, a ház előtt. Kiszállítás csak munkanapokon lehetséges! A Posta körfuvarban szállít, ezért pontos időpontot nem tud megadni, kérjük hogy a megadott címen a kért napon valaki tartózkodjon. Konkrét szállítási díjakat a megrendelt mennyiség, és az igényelt szolgáltatások ismeretében tudunk megadni, az alábbi árakat csak tájékoztató jelleggel adjuk meg:

posta dij

Az MPL-nél van lehetőség utánvétes fizetésre, kérjük, hogy amennyiben ezt a fizetési módot választja, azt megrendelésekor jelezze!

Exkluzív burkolatok rendkívüli akciója

Prémium kategóriás gyártók I. osztályú termékei
30-40-50-60% árengedménnyel
Azonnal, raktárkészletről 


Az akció a készlet erejéig, illetve 2014. július 31-ig tart.

Érdeklődjön, kérjen ajánlatot most!

 Legni-quercia-naturale ea kep Sabbia Rossa ea kep

Legni Quercia Naturale famintás burkolólap
Méret: 15x60 cm, I. osztály

ajanlat

Sabbia Rossa rusztikus, fagyálló burkolólap
Méret: 30.4x60.8 cm, I. osztály

ajanlat 

 

 Doric ea kep  Gemme ea kep

Doric Crema és Beige konyhai falicsempe
Méret: 10x20 cm, I. osztály

ajanlat 

Gemme fürdőszobacsempe
Méret: 20x50 cm, I. osztály

ajanlat 

 

 Aspen Burnt ea kep  W Age Ring fa kep

Aspen Burnt famintás padlólap
Méret: 15x90 cm, I. osztály

ajanlat 

W-Age Ring famintás padlólap
Méret: 15x90 cm, I. osztály

ajanlat 

 

 Luxor Brown ea kep  Soleras Avana ea kep

Luxor Brown magasfényű padlólap
Méret: 58x58 cm, I. osztály

ajanlat 

 Soleras Avana famintás padlólap
Méret: 20x80 cm, I. osztály

ajanlat 

 

 Jurassic Beige ea kep  Baita Sun ea kep

Jurassic Beige magasfényű padlólap
Méret: 50x50 cm, I. osztály

 ajanlat

Baita Sun intarziás famintás padlólap
Méret: 60x60 cm, I. osztály

ajanlat